SKŁADNIKI:
3 ziemniaki, duże, ugotowane i obrane
5-6 łyżek Oliwy z oliwek -> możesz użyć naszej oliw Verra Vreta 500ml
1 cebula
2 cukinie, średnie
2 bakłażany
Tymianek -> możesz użyć naszego tymianku suszonego Vera Creta
Sól
pieprz
Do mięsa mielonego
1 cebula
2 łyżki stołowe oliwa z oliwek do smażenia
1 czosnek
3 szczypty cukru pudru
1/2 łyżeczki. Gałka muszkatołowa
1 łyżka mielony cynamon
1 łyżka koncentrat pomidorowy -> możesz użyć naszego koncentratu Petti 300g
500 gr. mielona wołowina
400 gr. Pomidory siekane -> możesz użyć naszej pulpy Petti 400g
Sól
pieprz
Dla beszamelu
100 gr. masło
100 gr. mąki
750 ml mleka 3,5%
pieprz, mielony
1 szczypta startej gałki muszkatołowej
100 gr. Parmezan, tarty
3 żółtka
· Rozgrzej piekarnik do 200°C na powietrzu.
· Postaw patelnię na dużym ogniu.
· Pokrój ziemniaki na 1 cm plastry i usmaż je na patelni razem z 2-3 łyżkami oliwy z oliwek, aż nabiorą złyego koloru z obu stron.
· W rondelku o wymiarach 25×30 cm z odrobiną oliwy ułóż ziemniaki (1 warstwa), dodaj tymianek i dopraw solą i pieprzem.
· Pokrój cebulę w cienkie plasterki i włoż do tej samej patelni z odrobiną oliwy z oliwek. Podsmaż cebulę, aż się skarmelizuje i połóż w rondelku na wierzch ziemniaków.
· Pokrój cukinie na plasterki i włóż je do tej samej patelni z odrobiną oliwy z oliwek. Poczekaj, aż nabiorą koloru i ułóż je na wierzchu ziemniaków (2 warstwa), dodaj tymianek i dopraw solą i pieprzem
· Pokrój bakłażany na plasterki i włóż je na tę samą patelnię z odrobiną oliwy z oliwek. Poczekaj, aż nabiorą koloru i ułóż je na wierzchu cukinii(3 warstwa), dodaj tymianek i dopraw solą i pieprzem
· Grubo posiekaj cebulę i włóż ją na tę samą patelnię, którą używaliśmy do warzyw, razem z odrobiną oliwy z oliwek na dużym ogniu.
· Posiekaj czosnek i dodaj go na patelnię.
· Dodaj cukier, gałkę muszkatołową, cynamon, koncentrat pomidorowy (możesz użyć naszego koncentratu Petti 300g) i wymieszaj drewnianą łyżką. W tym samym momencie zeskrob łyżką dno patelni, aby koncantrat dobrze się wymieszał, nabrała koloru i zniknął jego gorzkawy smak
· Dodaj mięso mielone na patelnię i bardzo dobrze wymieszaj, aż się skarmelizuje i nabierze ładnego koloru
· Połącz z sosem pomidorowym, dobrze wymieszaj i pozostaw na małym ogniu na 10-15 minut. Mieszaj w regularnych odstępach czasu.
· Tuż przed zdjęciem z ognia dopraw solą i pieprzem.
Beszamel
· Postaw rondel na małym ogniu
· Dodaj masło. Jak tylko się rozpuści, dodaj mąkę i wymieszaj
· Mleko dodawać stopniowo porcjami. Bardzo ważne jest nalewanie mleka w małych dawkach. Gdy tylko pierwsza się wchłonie (nie powinno być żadnych grudek), wlej kolejną dawkę. Ciągle mieszaj, aby mieszanina nie zbrylała się. Robimy ten proces, aż mleko całkowicie się wchłonie
· Gdy beszamel zacznie bulgotać, jest gotowy. Powinien być kremowy i gładki.
· Zdejmij z ognia i dodaj mielony pieprz, mieloną gałkę muszkatołową, trochę parmezanu, żółtka i dobrze wymieszaj
· Dodajemy 200 gr. beszamelu do mięsa mielonego. Dzięki temu wszystkie składniki Moussaki będą razem
· W razie potrzeby dodaj sól i pieprz
· Mięso mielone włożyć na patelnię z warzywami (czwarta warstwa)
· Na koniec dodaj beszamel (dobrze rozsmaruj go na całej patelni) i posyp startym parmezanem.
· Piecz w piekarniku przez 35-40 minut na złoty kolor.
· Wyjmij z piekarnika i dobrze ostudź przez 1 godzinę.
· Pokrój na kawałki i podawaj!!!
Kali orexi ! (gr. Smacznego)