SKŁADNIKI:
300 gr. jogurt
1 ogórek
1/3 główki czosnku
3 łyżki octu z białego wina lub octu jabłkowego
1/4 pęczka koperku, posiekanego (opcjonalnie)
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek -> możesz użyć naszej oliw Verra Vreta 500ml
1 szczypta soli
1 łyżeczka przyprawy Vera Creta do tzatziki bez soli
· Obierz ogóreki i zetrzyj na tarce
· Ogórek wkładamy do ręcznika papierowego/gazy, który włożyliśmy do miski.
· Dodajemy sól i 1 łyżkę octu winnego lub octu jabłkowego
· Bardzo dobrze osuszamy nasz ogórek ręcznikiem. Musimy mocno go dokręcać, aby pozbyć się całej wilgoci.
· Włóż jogurt do miski, dodaj ogórka i pozostałe 2 łyżki octu winnego lub octu jabłkowego
· Czosnek ubij w moździerzu z oliwą i dodaj do jogurtu.
· Koperek posiekaj, dodać do jogurtu, doprawić solą i pieprzem i wymieszać
Podawaj z pitami na souvlaki, świeżymi ziołami i oliwą z oliwek.
Kali orexi ! (gr. Smacznego)