SKŁADNIKI:

300 gr. jogurt

1 ogórek

1/3 główki czosnku

3 łyżki octu z białego wina lub octu jabłkowego

1/4 pęczka koperku, posiekanego (opcjonalnie)

2 łyżki stołowe oliwy z oliwek -> możesz użyć naszej oliw Verra Vreta 500ml

1 szczypta soli

1 łyżeczka przyprawy Vera Creta do tzatziki bez soli 

·       Obierz ogóreki i zetrzyj na tarce

·       Ogórek wkładamy do ręcznika papierowego/gazy, który włożyliśmy do miski.

·       Dodajemy sól i 1 łyżkę octu winnego lub octu jabłkowego

·       Bardzo dobrze osuszamy nasz ogórek ręcznikiem. Musimy mocno go dokręcać, aby pozbyć się całej wilgoci.

·       Włóż jogurt do miski, dodaj ogórka i pozostałe 2 łyżki octu winnego lub octu jabłkowego

·       Czosnek ubij w moździerzu z oliwą i dodaj do jogurtu.

·       Koperek posiekaj, dodać do jogurtu, doprawić solą i pieprzem i wymieszać

Podawaj z pitami na souvlaki, świeżymi ziołami i oliwą z oliwek.

Kali orexi ! (gr. Smacznego)