SKŁADNIKI:

3 ziemniaki, duże, ugotowane i obrane

5-6 łyżek Oliwy z oliwek -> możesz użyć naszej oliw Verra Vreta 500ml

1 cebula

2 cukinie, średnie

2 bakłażany

Tymianek -> możesz użyć naszego tymianku suszonego Vera Creta

Sól

pieprz

Do mięsa mielonego

1 cebula

2 łyżki stołowe oliwa z oliwek do smażenia

1 czosnek

3 szczypty cukru pudru

1/2 łyżeczki. Gałka muszkatołowa

1 łyżka mielony cynamon

1 łyżka koncentrat pomidorowy -> możesz użyć naszego koncentratu Petti 300g

500 gr. mielona wołowina

400 gr. Pomidory siekane ->  możesz użyć naszej pulpy Petti 400g

Sól

pieprz

Dla beszamelu

100 gr. masło

100 gr. mąki

750 ml mleka 3,5%

pieprz, mielony

1 szczypta startej gałki muszkatołowej

100 gr. Parmezan, tarty

3 żółtka

·       Rozgrzej piekarnik do 200°C na powietrzu.

·       Postaw patelnię na dużym ogniu.

·       Pokrój ziemniaki na 1 cm plastry i usmaż je na patelni razem z 2-3 łyżkami oliwy z oliwek, aż nabiorą złyego koloru z obu stron.

·       W rondelku o wymiarach 25×30 cm z odrobiną oliwy ułóż ziemniaki (1 warstwa), dodaj tymianek i dopraw solą i pieprzem.

·       Pokrój cebulę w cienkie plasterki i włoż do tej samej patelni z odrobiną oliwy z oliwek. Podsmaż cebulę, aż się skarmelizuje i połóż w rondelku na wierzch ziemniaków.

·       Pokrój cukinie na plasterki i włóż je do tej samej patelni z odrobiną oliwy z oliwek. Poczekaj, aż nabiorą koloru i ułóż je na wierzchu ziemniaków (2 warstwa), dodaj tymianek i dopraw solą i pieprzem

·       Pokrój bakłażany na plasterki i włóż je na tę samą patelnię z odrobiną oliwy z oliwek. Poczekaj, aż nabiorą koloru i ułóż je na wierzchu cukinii(3 warstwa), dodaj tymianek i dopraw solą i pieprzem

·       Grubo posiekaj cebulę i włóż ją na tę samą patelnię, którą używaliśmy do warzyw, razem z odrobiną oliwy z oliwek na dużym ogniu.

·       Posiekaj czosnek i dodaj go na patelnię.

·       Dodaj cukier, gałkę muszkatołową, cynamon, koncentrat pomidorowy (możesz użyć naszego koncentratu Petti 300g) i wymieszaj drewnianą łyżką. W tym samym momencie zeskrob łyżką dno patelni, aby koncantrat dobrze się wymieszał, nabrała koloru i zniknął jego gorzkawy smak

·       Dodaj mięso mielone na patelnię i bardzo dobrze wymieszaj, aż się skarmelizuje i nabierze ładnego koloru

·       Połącz z sosem pomidorowym, dobrze wymieszaj i pozostaw na małym ogniu na 10-15 minut. Mieszaj w regularnych odstępach czasu.

·       Tuż przed zdjęciem z ognia dopraw solą i pieprzem.

 

Beszamel

·       Postaw rondel na małym ogniu

·       Dodaj masło. Jak tylko się rozpuści, dodaj mąkę i wymieszaj

·       Mleko dodawać stopniowo porcjami. Bardzo ważne jest nalewanie mleka w małych dawkach. Gdy tylko pierwsza się wchłonie (nie powinno być żadnych grudek), wlej kolejną dawkę. Ciągle mieszaj, aby mieszanina nie zbrylała się. Robimy ten proces, aż mleko całkowicie się wchłonie

·       Gdy beszamel zacznie bulgotać, jest gotowy. Powinien być kremowy i gładki.

·       Zdejmij z ognia i dodaj mielony pieprz, mieloną gałkę muszkatołową, trochę parmezanu, żółtka i dobrze wymieszaj

·       Dodajemy 200 gr.  beszamelu do mięsa mielonego. Dzięki temu wszystkie składniki Moussaki będą razem

·       W razie potrzeby dodaj sól i pieprz

·       Mięso mielone włożyć na patelnię z warzywami (czwarta warstwa)

·       Na koniec dodaj beszamel (dobrze rozsmaruj go na całej patelni) i posyp startym parmezanem.

·       Piecz w piekarniku przez 35-40 minut na złoty kolor.

·       Wyjmij z piekarnika i dobrze ostudź przez 1 godzinę.

·       Pokrój na kawałki i podawaj!!!

 

Kali orexi ! (gr. Smacznego)